Nemzetközi vadászati szervezetek vezetőivel tárgyalt Kovács Zoltán

2020.07.01.

Az elmúlt napokban négy nemzetközi vadászati szervezet vezetőivel tárgyalt online konferencián Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kormánybiztosa.

Az európai vadászszervezetek gyűjtőszervezetének (European Federation for Hunting and Conservation, FACE) elnökével, Torbjörn Larssonnal és főtitkárával, David Scallannal folytatott megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy közös értékeket vallanak a fenntartható természetgazdálkodás terén.

Kovács Zoltán közölte: elkezdték az egyeztetéseket arról, hogy miként lehetséges a FACE éves közgyűlésének megtartása a jövő évi budapesti világkiállítás keretein belül.

Az 1977-ben alapított, brüsszeli székhelyű FACE 7 millió európai vadász érdekeit képviseli, mint nemzetközi nonprofit civil szervezet. Ezzel a FACE a világ legnagyobb, a vadászokat képviselő testülete, és valószínűleg az egyik legnagyobb európai civil társadalmi szervezet. Harmichét európai ország – beleértve az összes európai uniós államot is – nemzeti vadászszövetségét tudja tagjai között.

A Safari Club Internationalt (SCI) képviselő Steve Skold elnökkel, Paul Babaz korábbi elnökkel, valamint Benjamin Cassidy kormányzati kapcsolatokért felelős igazgatóval folytatott beszélgetésen Kovács Zoltán megerősítette, hogy – a koronavírus-járvány ellenére – az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást változatlan időponttal, azaz 2021. szeptember 25. és október 14. között rendezi meg Magyarország.

Az SCI egy vadászokból álló nemzetközi szervezet, amelynek célja a vadászat szabadságának védelme és a vadvilág fenntartása. Több mint 50 ezer taggal és 180 helyi chapterrel rendelkezik az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában – köztük Magyarországon is. A szervezet központja Washingtonban van, de kihelyezett irodái vannak Tucsonban és Arizonában is.

Az SCI etikai kódexe magában foglalja a vadvilág és az ökoszisztémák védelmét, a vadszabályok betartását, valamint a vadászati és halászati tisztviselők segítését. A szervezet több millió dollárt gyűjt a helyi megőrzésre, oktatásra, humanitárius és orvvadászat-ellenes tevékenységre.

Danene van der Westhuyzennel, az afrikai nemzeti vadászszövetségek ernyőszervezetének (The African Operators' and Professional Hunters' Associations of Africa, OPHAA) elnökével Kovács Zoltán megállapodott abban, hogy a szervezet kiállítóként részt vesz a budapesti világkiállításon.

Az OPHAA több afrikai ország vadászszervezeteit képviselő tagokból álló testület. Küldetése a tisztességes, fenntartható vadászat képviselete Afrikában, az országosan elismert afrikai vadászati szövetségek közötti kommunikáció, együttműködések és támogatási rendszer útján, egy olyan magatartási kódex alkalmazásával, amelyet a szövetséges egyesületek betartanak országaikban. A szervezet kiemelten küzd az Afrikában gyakori illegális vadászat ellen.

A Dallas Safari Club (DSC) képviselője, Matt Boguslawski online megbeszélésükön biztosította a kormánybiztost, hogy az észak-amerikai szervezet szintén részt vesz a 2021 őszén rendezett magyarországi világkiállításon.

Az 1982-ben alapított DSC egy küldetés-központú természetvédelmi szervezet, amely forrásokat gyűjt a helyi megőrzés, a természeti oktatás és a vadászok érdekképviseletének támogatására. Alapítványa révén többek közt afrikai elefánt- és oroszlánprojekteket, valamint orvvadászat elleni akciókat támogat.

Forrás: Egy a Természettel