AEWA MOP8 Budapesten

2022. 09. 21.
Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 2022. szeptember 26. és 30. között az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) részes feleinek 8. találkozója (MOP8).

Az AEWA-megállapodás az Északi-sarkkörön található szibériai tundráktól egészen az afrikai kontinens déli csücskéig 121 országon ível át, melyek a világ országainak több mint felét képviselik, és 255 különböző vízimadárfaj populációit védi, mint amilyenek a fehér gólya, a papucscsőrű madár, az afrikai pingvin és a szürkenyakú koronásdaru.

82 ország és az Európai Unió írta alá azt a természetvédelmi egyezményt, mely 2022. szeptember 26. és 30. között Budapesten, Magyarországon tartja háromévente megrendezésre kerülő döntéshozatali összejövetelét (a részes felek 8. találkozója – MOP8).

 

Az MOP8 hivatalos szlogenje – A vándormadarak útvonalainak hathatósabb védelme a változó világban – rámutat arra, hogy az afrikai és eurázsiai országok képviselőinek találkozniuk kell, és arra kell felhasználniuk az e fontos találkozó által nyújtott lehetőséget, hogy olyan közös döntéseket hozzanak, melyek biztosítják a megállapodás hatékonyabb végrehajtását és betartatását.

A nemzetközi találkozóra a magyar fővárosban kerül sor egy különösen kihívásokkal teli időszakban, amikor olyan égető globális problémákkal szembesülünk, mint a klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése és a prioritások megváltozása elsősorban a COVID-19 világjárvány hatásai miatt. A vándormadarak útvonalainak védelme csak fenntartható finanszírozással, a szabályok betartásával és hatékonyabb végrehajtással erősíthető meg.

Az olyan vándorló vízimadarakra, mint a pelikánok, a darvak, a gólyák, a récefélék és a gázlómadarak, különböző veszélyek leselkednek, ideértve az élőhelyek pusztulását és minőségük romlását, az illegális vadászatot, a környezetszennyezést, a klímaváltozást, a halászhálók általi véletlen befogást, a távvezetékekkel és szélturbinákkal való ütközést, valamint a különböző betegségeket. A konferencia középpontjában e veszélyek kezelésének a mikéntje fog állni.

Az AEWA az egyik legcélzottabb természetvédelmi egyezmény, melynek fókuszában a vízimadarak és a vizes területek állnak, és annak a helyszínen való végrehajtása közvetlenül hozzájárul az olyan szélesebb körű globális döntések megvalósításához, mint például az ENSZ fenntartható fejlődési céljai, valamint a 2020 utánra vonatkozó globális biodiverzitási keretrendszer.

További információ: www.unep-aewa.org/mop8

Forrás: AEWA
További hírek