FÁTYOL ISKOLAPROGRAM

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kiemelten fontos küldetése volt, hogy a legfiatalabb generáció számára is bemutassa hazánk természeti kincseit, a benne élő ember múltját és jelenét. De talán még jelentősebb az a vállalás, amely az emberi tevékenységnek azt a szemléletét ismerteti meg, ami a fenntartható természetgazdálkodás – a vad- és erdőgazdálkodás, a vadvédelem, a környezettudatos életmód és a környezetterhelés csökkentése – alapját képezi, és amely újabb és újabb megoldásokat keres a jövőnk megbízható tervezése szempontjából.

A Fátyol Iskolaprogram célkitűzése volt a környezeti nevelés támogatása a világkiállítás tematikus tárlatainak, valamint a természetmegőrzést és fenntartható természetgazdálkodást bemutató programjaink, előadásaink bemutatása révén.

A kezdeményezést már a húsznapos központi rendezvény megnyitója előtt nagy érdeklődés kísérte, ez pedig az iskolák és a pedagógusok részéről napról-napra élénkült. Az előzetesen regisztrált csoportoknak a hétköznapok során volt lehetősége ingyenesen megtekinteni a világkiállítást, s akik igényelték tárlatvezetésen is részt vehettek.

A világkiállítás végeztével érdemes összegezni az iskolaprogram számait! Az iskolás csoportok – amelyből összesen 1936 csoport regisztrációt rögzítettek a szervezők – 386 településről érkeztek a HUNGEXPO-ra. A fővárosból 517, míg vidékről 1419 csoportot fogadott a rendezvény. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 61000 diák és pedagógus tekinthette meg a világkiállítás hat pavilonjának edukatív tartalmait. A tematikus tárlatvezetéseken 357 csoport, 9434 diák és 818 tanár vett részt. A legtöbb iskolaprogramos látogató október 7-én látogatott a vásárközpontba, ekkor 203 csoport, 7579 diák és 774 oktató volt jelen. A legtöbben két nappal korábban, október 5-én vettek részt tárlatvezetésen, összesen 36 csoport, 948 diák és 86 tanár.