Filmek és videók

Ha a legnagyobb hollywoodi sikerekhez nem is hasonlíthatóak, az azért nem kérdéses, hogy napjainkban a legszebb természetfilmek hatalmas közönséghez jutnak el, s nemcsak megérintik az emberek szívét, de gyakran pozitív tettekre is sarkalják őket.

Mi, magyarok évtizedek óta el vagyunk kényeztetve a témakörben, generációk nőttek fel Homoki Nagy István vagy Rácz Gábor filmjein, s most, bátran mondhatjuk, újabb különleges alkotások sokasága vár ránk!

„A vadászat: vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás” – hangzik Széchenyi Zsigmond neves magyar vadászíró közismert gondolata, amivel minden vadász mélységesen egyetért. A mondás akár a mottója is lehetne az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgatott alkotásoknak, amik között megtalálható játékfilm, ismeretterjesztő dokumentumfilm, vagy például a kiállítás fő céljait – például fenntartható természethasználatot, a vadászat fontosságát és szükségességét – és tematikáját népszerűsítő rövidebb alkotások.

A művek témája szerteágazó, de valamennyiükre egyaránt jellemző, hogy régóta várt, hiánypótló alkotások, amik gyerekeknek, iskolásoknak, felnőtteknek egyaránt szólnak. A szervezők célja egyértelmű volt: a szeptemberi világkiállításhoz kapcsolódóan létrehozni egy olyan értékteremtő filmsorozatot, amely bemutatja hazánk nemzeti parkjait, vadászati-halászati hagyományait, természeti kincseit, a természetközeli szakmák múltját, s főként a jövőjét is.

A szakmai, ismeretterjesztő kérdéskörök – készült például a hivatásos vadászok hétköznapjait és feladatait bemutató alkotás – mellett megjelennek nemzeti értékeink – például a világrekord trófeáink –, s bizonyára igen népszerűek lesznek a vadászkutyákat bemutató alkotások is. A kiállítás jegyében készített filmek felhívják a figyelmet az évszázados hagyományokon alapuló vadászati etika fontosságára és szükségességére, ezért a bennük látható jelenetek is az etikai alapelveket betartva lettek elkészítve.

Az Egy a Természettel természetfilm-sorozat elkészült produkcióit a legjobb magyar szakemberek jegyzik, a helyszínek természetesen a legszebb hazai tájak, így a televízió vagy a számítógép képernyőjén látható jelenetek mind-mind hazánk különleges természeti értékeit közvetítik a néző felé. A filmkészítők maguk is vallják a világkiállítás hosszú távú fenntarthatóságról szóló gondolatait, a vadászat szükségességét és fontosságát, s sokuktól a puskaforgatás sem áll távol.

Tehát nem kell más, csak egy kényelmes fotel vagy kanapé, és biztosak vagyunk abban, hogy miközben a képsorokban gyönyörködnek, a nézőkben tovább erősödik a természet szeretete, a festői magyar táj iránti kötődés, és gyarapodik a hazai vadon élő állatokkal kapcsolatos tudásanyag.

A világkiállítás YouTube-csatornája ide kattintva érhető el.