A világkiállításról

„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás: ötven év után újra maradandót alkotott Magyarország

A nagy sikerű 1971-es Vadászati Világkiállítás ötvenedik évfordulóján, 2021-ben „Egy a Természettel” mottóval Vadászati és Természeti Világkiállítást szervezett Magyarország. A központi rendezvény 2021. szeptember 25. és október 14. között zajlott Budapesten, ám a programsorozat ennél jóval tágabb időszakra, több mint két évre nyúlt. Zárásként összefoglaltuk, hogy melyek voltak a világkiállítás szervezésének, kísérő eseményeinek és programjainak legfontosabb elemei 2019 végétől 2021 végéig.  

2019 decemberében a Tolna megyei Kisszékely határában Kovács Zoltán kormánybiztos adta át a világkiállítás jegyében telepített első emlékerdőt. Ezt még 21 további követte, hiszen az állami erdőgazdaságok mindegyike 1-1 hektár emlékerdőt hozott létre a világkiállításhoz kapcsolódóan.

Szintén 2019 utolsó hónapjában rendezték meg először az Országos Jótékonysági Vadászatot, ami egyúttal az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kísérő rendezvénye is volt. A jótékonysági akció keretében 1200 vadász 37 millió forintot gyűjtött, amiből az ország 19 megyéjének gyermekkórházai vásárolhattak orvosi eszközöket.

2020 februárjában, a FeHoVa-n vált először elérhetővé a nagyközönség számára a világkiállítás apropóján megjelent életműsorozat első hat kötete, Kittenberger Kálmán, illetve Studinka László három-három műve. Ezt követően az év során több mint harminckötetesre bővült a sorozat, amelyben a hazai vadászirodalom megkerülhetetlen szerzői, többek közt Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Maderspach Viktor, Csathó Kálmán, Cserszilvásy Ákos vagy gróf Károlyi Lajos könyvei szerepelnek.

2020 októberében indult el a világkiállításhoz kapcsolódó madárodú kihelyezési program. A következő hónapokban az állami erdőgazdaságok, az Országos Magyar Vadászkamara, illetve a nemzeti park igazgatóságok és néhány vadászati egyesület, óvoda és iskola országszerte összesen 3500 odút és 350 etetőt helyezett ki több száz gyermek bevonásával, részvételével.

2020 decemberében zárult a legendás író, Fekete István születésének 120. évfordulója alkalmából kiírt gyermekrajz- és elbeszélésíró-pályázat. A kezdeményezést – amit a világkiállítást szervező iroda támogatott – nagy érdeklődés övezte: összesen 205 mű érkezett az ország egész területéről és a határon túlról is, a közöségdíjra pedig közel 7000-en szavaztak.

Ha december, akkor jótékonysági vadászat: a 2019-es évet követően 2020-ban már az ország összes megyéjében megtartották az eseményt. A jótékonysági vadászatok nemzetközivé válásának jegyében a Székelyföldön, a Felvidéken (Szlovákiában) és a Délvidéken (Szerbiában) is adakoztak a vadászok. A világkiállítás kísérő rendezvényén ebben az évben több mint 1100 vadász vett részt, akik összesen több mint 30 millió forintot gyűjtöttek a gyermekkórházak javára.

A Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara együttműködésében 2021 márciusától mintegy 65 ezer vadász kapta meg a Nimród Hírlevelet, amiből a világkiállítás aktualitásairól is rendszeresen tájékozódhattak az olvasók.

A világkiállítás kabalakutyája, Fátyol volt a középpontjában annak a rajzpályázatnak, amelyet a Nimród Vadászújság hirdetett meg 18 éven aluli fiatalok számára. A 2021 májusában zárult felhívásra közel 150 gyermek küldte be művét, a legjobb rajzokból a világkiállítás idején rendeztek tárlatot.

A világkiállítást szervező iroda támogatásával valósult meg a csákberényi lőtér, ahol 2021. július elején rendezték a 13. FITASC Kombinált Lövészeti Európa-bajnokságot. A megmérettetésen – ahol koronglövészet, valamint álló- és futócélokra történő golyólövészet volt terítéken – 13 ország 130 versenyzője vett részt.

A 2021-es év közepére 55 milliárd forintos kormányzati támogatással megújult a HUNGEXPO, amely – több más rendezvény mellett – a világkiállítás központi helyszínéül is szolgált. A 75 ezer négyzetméteres, nyolc pavilonos, modern kiállítási komplexum – ami az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak is otthont adott – hosszú évtizedekig lehetővé teszi, hogy Magyarország világszínvonalú kiállításokat és rendezvényeket szervezhessen.

2021 júliusában mutatták be a világkiállítást szervező iroda támogatásával megújult Sebzett szarvas szobrot. A legendás alkotást – ami az 1971-es vadászati világkiállítás egyik műtárgya volt – az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon is megtekinthette a közönség, majd ezt követően visszakerült eredeti helyére, a Soproni Egyetem területére.

2021 júliusában befejeződött az emlékerdő-telepítési program, az utolsó helyszín a Gödöllői Arborétum területe volt. A világkiállításhoz kapcsolódó emlékerdők kialakítása során a 22 állami erdőgazdaság 23 ezer kilogramm magvetésből összesen 200 ezer facsemetét ültetett el.

2021 augusztusában bemutatták a világkiállítás hivatalos tortáját. A Nimród fantázianevű alkotás kitűnően ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét, a teteje pedig csokoládé bársonyfújással készült. A készítő, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrásza, Füredi Krisztián elárulta: a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertus likőrt is belecsempészte a tortába.

Édesség mellé pálinka is dukál! Szintén 2021 augusztusában hirdették ki az „Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás pálinkája verseny győzteseit, alma-, csonthéjas-, bogyós-, erdei-, törköly- és ágyas kategóriákban.

Alig több mint egy hónappal a világkiállítás központi rendezvényének megnyitása előtt került sor a hozzá kapcsolódó Kulturális Fesztivál első eseményére. A Magyar Mezőgazdasági Múzeum vadászfegyvereket bemutató kiállítását többek közt klasszikus és világzenei koncertek, filmvetítések, irodalmi estek, színházi előadások, lovasprogramok, valamint képző- és iparművészeti tárlatok követték a Kulturális Fesztivál keretében.

2021. szeptember 1-jén újabb rangos, a világkiállításhoz kapcsolódó rendezvény kezdődött Budapesten, a 12. FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság. Az új épületekkel gazdagodott Kincsem Parkban tartott megmérettetésen tíz ország 43 versenyzője indult, végül egyéniben és a csapatversenyben is holland győzelem született.

2021. szeptember 11-én a világkiállítás központi helyszínére, a HUNGEXPO-ra szállították Szőke Gábor Miklós szobrász művét, a kiállítás kapuját, a Totemet. A 16,5 méter magas, 20 méter hosszú és ugyanolyan széles, bőgő szarvasbikafejet ábrázoló alkotás 10 tonnányi hullajtott agancsból készült.

2021. szeptember 13-án, illetve 20-án mutatták be a világkiállítás alkalmából készült két egészestés filmet. Az utolsó vadászat című, játékfilmes dokumentumfilm Kittenberger Kálmán, a nemzetközi hírű természettudós, vadász, Afrika-kutató, író-főszerkesztő kalandokkal teli életébe nyújt betekintést, A bereki ember című alkotás pedig Fekete István, a magyar irodalom elismert alakját mutatja be.

2021. szeptember 21-én a HUNGEXPO-n megkezdődött a Vadbiológusok Nemzetközi Uniójának a világkiállítás keretében tartott 35. kongresszusa. A találkozón közel 30 országból több mint száz vadvilágkutató vett részt, akik a vadgazdálkodással, a mezőgazdasággal, a vadászattal, az urbanizációval, az ökoszisztémával és a gazdasági fejlődéssel, valamint az ember és a vadvilág együttélésével kapcsolatos kutatásaikat mutatták be.

2021. szeptember 25-én eljött a várva várt pillanat, a HUNGEXPO-n megnyílt a világkiállítás központi rendezvénye. A fővároson kívül a világkiállításhoz kapcsolódó programokkal várták a látogatókat például Vásárosnaményban, Keszthelyen, Hatvanban és több Somogy megyei helyszínen is.

A központi rendezvény első napján kezdődött a World Conservation Forum, aminek keretében húsz nap alatt 153 hazai és nemzetközi szakember érdekes és aktuális kérdéseket feszegető előadását hallgathatták meg a világkiállításra látogatók.

Szeptember 27-én indult el a Fátyol Iskolaprogram, aminek célja az általános és a középiskolások bevonása volt. A program sikerességét bizonyítja, hogy az ország 386 településéről 1936 gyerekcsoport érkezett a vadászati világkiállítás központi helyszínére, azaz több mint 60 ezer diák és pedagógus szerezhetett életre szóló, meghatározó élményeket.

Szintén szeptember 27-én mutatták be a világkiállítás tiszteletére kibocsátott emlékérméket és bélyegeket. Mindkettő esetében elmondható: évek, évtizedek múlva a gyűjtők számára maradandó, mértékadó értéket képviselhetnek majd.

Szeptember 28-án indult el a világkiállítás jószolgálati programja, aminek célja az volt, hogy a fogyatékossággal élő embertársaink számára elérhető legyen, illetve könnyebbé váljon a Budapesten zajló kiállítás látogatása. Az október 14-i zárásig 2309-en érkeztek a HUNGEXPO-ra a program keretében.

Ugyancsak szeptember 28-án kezdődött az „Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia. Az ötnapos rendezvényen hazai és nemzetközi szakértők előadásait hallgathatták meg az érdeklődők, a témák közt szerepelt egyebek mellett a vadgazdálkodás és a modern társadalom kapcsolata, a vadegészségügy, a vad-gépjármű ütközések helyzete, valamint a vadak által a mezőgazdaságban okozott kár felelősségi köre.

Szeptember 30-án nyitotta meg kapuit a horgászat, a vadászat, az erdészet és a természetjárás szerelmeseinek legnagyobb hazai kereskedelmi vására, az ezúttal a világkiállítás keretében megrendezett FeHoVa PLUSZ. A négynapos rendezvény több mint 100 ezer látogatót vonzott, akik 102 kiállító termékei között válogathattak kedvükre.

Október 3-án igazán különleges eseménynek lehettek szem- és fültanúi a HUNGEXPO-ra ellátogatók, ugyanis ekkor rendezték a Szarvasbőgő Európa-bajnokság döntőjét. A bajnokságon 13 ország 37 versenyzője indult, a gödöllői selejtezőből 19-en jutottak a budapesti fináléba. Az első helyen a magyar csapat végzett, egyéniben pedig Kasper Máté ezüstérmet szerzett.

Október 7-én a világkiállítás keretében, annak központi helyszínén nyílt meg a több mint 190 éves múlttal rendelkező OMÉK. A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar négy napig tartó seregszemléjén minden eddiginél több, 450 kiállító mutatkozott be, a látogatók összlétszáma pedig – a FeHoVa-hoz hasonlóan – itt is jócskán meghaladta a 100 ezret.

Október 11-én a világkiállításon bemutatták Az Egy a Természettel természetfilm-sorozat produkcióit. A művek témája szerteágazó, de valamennyire igaz, hogy régóta várt, hiánypótló alkotások, amelyek gyerekeknek, iskolásoknak, felnőtteknek egyaránt szólnak.

Október 14-én a HUNGEXPO vizes csarnokában is látható tokhalak Dunába való visszaengedése zárta szimbolikusan a világkiállítás központi rendezvényét.

Az adatok magukért beszélnek: a központi helyszín összesített látogatószáma a húsz nap alatt elérte a 616 ezret. A világkiállításon összesen 103 ország és 683 kiállító vett részt, ez a meghívást elfogadó országok, hazai és nemzetközi szakmai szervezetek, gasztronómiai partnerek, showroom-kiállítók, együttműködő partnerek száma. A világkiállítás 10 nemzetközi és hazai konferenciát is befogadott, ezeken közel 100 ország képviseltette magát, összesen 2500 fővel.

A világkiállításon olyan kiemelten fontos szervezetek, illetve képviselőik is jelen voltak, mint a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE), a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC), az Európai Vadászszövetség a Vadászat és a Természetmegőrzés Érdekében (FACE), az afrikai vadászati szövetségek ernyőszervezete (OPHAA), a Safari Club International (SCI), a Saudi Falcons Club, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO), a Vadbiológusok Nemzetközi Uniója (IUGB), az Afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA), valamint az Európai Földtulajdonosok Szövetsége (ELO).

A világkiállítás hazai nagykövete volt többek közt Bodrogi Gyula színművész, Kemény Dénes korábbi válogatott vízilabdázó, edző, állatorvos, valamint Bán Beatrix, a Vadászati Kulturális Egyesület alelnök, a nemzetközi nagykövetek közt pedig megtalálható volt Ali Kaka, a Természetvédelmi Világszövetség alelnöke, Danene van der Westuyzen, az afrikai vadászati szövetségek ernyőszervezetének elnöke és vezérigazgatója, illetve Shane Mahoney, a Conservation Visions Inc. ügyvezetője. 

A központi rendezvény október 14-én bezárta kapuit, a programsorozat azonban ekkor még nem ért véget: 2021 decemberében harmadszor szerveztek országos jótékonysági vadászatot a világkiállításhoz kapcsolódóan. Az esemény ebben az évben is megmozgatta a vadásztársadalmat, hiszen 1100-an vettek részt a jótékonysági akcióban. Az összegyűlt adományokat a szervezők most is gyermekek gyógyítására, gyermekkórházak és gyermekosztályok támogatására, orvosi műszerek vásárlására ajánlották fel.

2021. december végén elérkezett a világkiállítás programsorozatának záró rendezvénye, az FCI Európa Kutyakiállítás. A HUNGEXPO-n tartott eseményen 57 országból mintegy 16 ezer eb vett részt, a kiállítás minden napján más-más fajtacsoport legszebb kutyái kerültek reflektorfénybe.

Ma már kijelenthető, hogy az 1971-es vadászati világkiállítás ötvenedik évfordulóján Magyarország ismét maradandót alkotott. Bizonyíték erre, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódóan országszerte 1500 program valósult meg, és ezekre mintegy 1,5 millió látogató volt kíváncsi. Ez a jelentős érdeklődés is azt mutatja, hogy a vadászatnak, a környezetünk és a természet védelmének, valamint a fenntartható természetgazdálkodásnak nemcsak múltja, hanem jelene és jövője is van hazánkban.