A központi kiállításról

75 ezer négyzetméter, 8 pavilon, FeHoVa PLUSZ, OMÉK és megannyi további helyszín. A 2021-es év legnagyobb természeti kiállítása éppúgy foglalkozik a vadászattal, mint a természet védelmével, a vizes élőhelyekkel, a természetmegőrzéssel és annak jövőjével, a biodiverzitással, a fenntartható természethasználattal, vagy például a solymászattal, az orvvadászattal, a gasztronómiával és az innovációval.

Diorámák, filmek, élőállat-bemutatók, világrekord és különleges trófeák segítenek megismertetni Földünk egyedülálló élővilágát. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd, de lovas és vadászkutyás bemutatók is várják az érdeklődőket.

Nemzetközi Csarnok: Külföldi vendégeink kiállításainak tere, ahol a Magyarország meghívását elfogadó országok és szervezetek saját standokkal mutatkozhatnak be. Egyetlen sétával áttekinthetjük a nagyvilágot! Itt kerül sor a világkiállítás egyik fontos kezdeményezésének, a World Conservation Forumra. A programsorozat egy vissza nem térő lehetőség arra, hogy a szakmai és civil érdeklődők valós képet alkothassanak a természetközeli szakmák (vadász, halász, erdész stb.), valamint a természetvédelem közös alapokon nyugvó jövőjét illetően. A pavilonban a nemzetközi résztvevők mellett magyar kiállítók is lesznek – például a hazai állami erdőgazdaságok –, továbbá közel ezer négyzetméteren kap helyet egy VR-játéktér. Utóbbi részen a látogatók kipróbálhatják magukat vadászként a virtuális valóságban, továbbá bepillanthatnak az európai erdők vagy az afrikai szavannák különleges hangulatú világába.

Kereskedelmi Csarnokok: A világkiállítás ideje alatt két kereskedelmi vásár is várja a nagyközönséget. A FeHoVa a koronavírus-világjárvány miatt 2021-ben elmaradt, így még nagyobb jelentőségű lesz a világkiállítás jegyében szerveződő FeHoVa PLUSZ, amin a vadászat, a horgászat, a különféle felszerelések és fegyverek bemutatása mellett kiemelt hangsúlyt fektetnek majd a vadászkutyás és lovas témákra is. Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár, az OMÉK hazánk legnagyobb, legrégebbi és nagy tradíciókkal bíró agrárgazdasági rendezvénye a világkiállítás keretein belül is elérhető lesz, ahol a hazai agrárium és élelmiszeripar képviselői mellett várhatóan számos külföldi szakmabeli is megjelenik.

Konferencia Központ, Innovációs Showroom: A világkiállítás keretein belül összesen hat világkonferencia érkezik Budapestre, megannyi nemzetközi előadó, akik a fent említett témákban tartanak majd előadásokat, kongresszusokat és közgyűléseket. A világkiállítás szakmai programját a World Conservation Forum fogja össze.

Házigazdái lehetünk a Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC), továbbá a FACE (az európai vadászszervezetek érdekképviseletét ellátó nemzetközi szervezet) közgyűlésének, a Vadbiológusok Nemzetközi Uniója kongresszusának (IUGB), a Vadvilág Fórumnak (CPW) és az Afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás részes feleinek 8. konferenciájának (AEWA). Mindemellett pedig főszervezői vagyunk a Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferenciának, ami a vadászat fenntarthatóságát, ősi hagyományokon alapuló hasznosságát mutatja be. Kiváló előadóink sok évtizedes kutatásaik, s szakmai tapasztalataik alapján gyakorlati szempontból fogják a kérdéseket megvilágítani.

A konferenciák mellett ebben a pavilonban kap helyet a Future of Nature című innovációs showroom. Ennek az időszerű kezdeményezésnek célja, hogy lehetőséget biztosítson azoknak a magyar startupoknak, cégeknek és fejlesztéseknek a bemutatkozásra, amelyek a fenntarthatóság, a vadászat vagy akár a természetvédelem témáiban alkotnak nemzetközi szinten is értékeset. A showroom húsz napon keresztül látogatható kreatív terében interaktív módon helyezzük el a kiállítókat, hogy a látogatók számára maradandó élményt biztosítsunk.Hal, Víz és Ember: Ebben a pavilonban Magyarország jellegzetes vizes élőhelyeit ismerhetjük meg, a rendezők célja hazánk álló- és folyóvizeinek, vizes élőhelyeinek látványos bemutatása. Az ország legnagyobb kiállítási akváriumában például 2 méteres és 110 kilós halakkal is találkozhatunk majd.

A látogatói útvonal bejárása során a halászat történeti bemutatásán keresztül jutunk el a napjainkra egyre népszerűbb horgászathoz. A kiállítótér remek lehetőséget nyújt a különféle horgászmódszerek ismertetésére, ahol a több száz négyzetméternyi, természetszerűen kialakított, élővilággal betelepített vízfelületen különleges környezetet kínálkozik a szakmában jártas, neves szakemberek, sikeres sporthorgászok bemutatóinak megtekintésére.

A hatalmas kiállítótér jelentős része vízzel borított felület, valójában egy monumentális akváriumrendszer, ami mentén elsétálva, tőlünk karnyújtásnyira láthatjuk a Kárpát-medence halfaunájának napjainkban élő és egykoron honos képviselőit. Rendhagyó, vízzel teli, természetszerű diorámákban, élő víziszárnyasok, termetes óriás tokok, ezernyi apró hal, különleges, ritkán látható védett fajok, preparátumok, hátfalra vetített természetfilmek, nyomtatott panorámafotók teszik hitelessé a látványt.

Számokban ez azt jelenti, hogy több száz négyzetméter élő vízfelületen, közel félmillió liternyi akváriumban, csaknem 50 halfaj 2000 egyedével találkozhatunk. Bátran kijelenthetjük: ilyen különleges épített vízi bemutatót az expók történetében még soha nem láthatott a közönség. Nem kétséges, hogy nem csak a kiállítók soraiban, de a látogatók között is valamennyi horgásznak ott a helye!Hagyományos Vadászati Módok: A hagyományos vadászati módokat − agarászat, solymászat, íjászat, elöltöltő fegyveres vadászat − bemutató kiállítás helyszíne. Mindemellett komoly szerepet kap a ló és a vadászat kapcsolatának a bemutatása. A pavilon külső környezetében folyamatosan lesznek hagyományőrző bemutatók.

Hazánk „legfiatalabb” hagyományos vadászati módja az elöltöltő fegyverek használata. A történelmi hátteret Kirner József egykori műhelye és boltja nyújtja, a XIX. században a dinasztia európai szintű sikereket ért el termékeivel. Valamennyi szakág bemutatójához közösségi tér is tartozik, ebben az esetben egy 10 méteres, beltéri lőtéren biztonságos körülmények között − szobai céllövő csappantyútöltetek és speciális, gurulatmentes lövedék használatával − lehet majd kipróbálni az elöltöltő fegyvereket.

A vadászíjászat bemutatásához egy kora Árpád-kori faluba léphetünk be, ahol megismerkedhetünk a tradicionális magyar íj készítésével és használatával is. S ne feledkezzünk meg a lovas vadászatról sem: párhuzamosan ismerkedhetünk meg a honfoglalás kori és a modern kori technikákkal, eszközökkel. A csarnokhoz kapcsolódó kültéri bemutatókon pedig számos lovas program nyújt majd betekintést a lovas vadászat múltjába és jelenébe.

Az agarászat kapcsán a XVIII. század végére, illetve a XIX. század elejére és a romantika korába „ugrunk vissza az időben”, mégpedig a kismartoni vadászkastélyba, annak is a vadaskertjébe. A solymászatot egy érett középkori lovagvár „kulisszái” között ismerhetjük meg, betekintve a kertbe, a gazdasági épületbe és a konyhába is, mindemellett pedig fantasztikus diorámák nyújtanak élményt a látogatóknak.

Hazai és Nemzetközi Trófeakiálltás, 12. Nyílt Európai Taxidermia-bajnokság, Vadászat a 21. Században Kiállítás: Várhatóan igen népszerű lesz a magyar és nemzetközi trófeakiállítás. A legkiválóbb hazai trófeák mellett itt mutatjuk majd be a nagyvilágból érkező, különlegesen értékes és ritka darabokat is.

A bemutató fontos részét képezik majd a nemzetközi trófeabírálatok, melyek kétféle módon zajlanak majd. A csarnok erre elkülönített részén a nagyközönség élőben is megfigyelheti majd, mi módon alakul ki egy-egy pontszám. Emellett azonban egy különleges újdonságnak is tanúi lehetünk: a virtuális valóság adta lehetőségeket kihasználva, egy VR-szemüveg felvételével soha nem látott módon lehetünk részesei a bírálati folyamatnak!

Mindemellett a világkiállítás nemzetközi jelentőségű rendezvényei közül érdemes kiemelni a szintén ebben a pavilonban helyt kapó európai preparátorbajnokságot, amelynek szervezésében a független szervezetként dolgozó European Taxidermy Championships® (ETC) működik közre.

A pavilon mindezen túl még otthont ad a Vadászat a 21. században című kiállításnak, ahol ezúttal a vadászpuskák kerülnek reflektorfénybe. A 2000 négyzetméteres látványos kiállítói térben olyan nagy múltú márkák mutatkoznak be, mint a Mauser, a Rigby, a Sauer, a Blaser, a Minox és a Limke.Központi Magyar Kiállítás: A központi magyar kiállítás helyszíne, ahol a többnyelvű tárlat egy ezeréves sétára kalauzolja el a látogatót a Kárpát-medencében, melyen átérezhetjük, hogy a magyar nép története a természetközeli szakmák révén egy a természettel. A csarnokban közel 1200 négyzetméteren kapnak helyet a magyar nagyvadat bemutató preparátumok. Az egyes korokat filmekkel, képző- és iparművészeti installációkkal idézzük meg, például megalkotjuk tizenhat leghíresebb vadászunk és természetbúvárunk szobrait.Kárpát-medencei Kincsestár:
A 180 négyzetméter alapterületű kiállító tér felülnézetből egy keresztre hasonlít – utalva ezzel Szent Hubertusra, a vadászok védőszentjére, de jelöli a négy égtájat is. Lényegében négy zsindellyel fedett vadászkunyhó néz a négy égtáj irányába, visszaidézve azokat a havasi vadásztanyákat, amelyeket annyira szerettek a híres magyar vadászok, mint például Széchenyi Zsigmond, Fekete István, Kittenberger Kálmán, Nádler Herbert és sokan mások.

A kiállítás koncepciójának kidolgozását és kivitelezését a Kárpát-medencét is magába foglaló 8 országból származó magyar vadászati emlékekből állítja össze egy interaktív múzeumi kiállításokra szakosodott szakértői és kreatív csapat.

Vidéki programkavalkád: A fővároson kívül több vidéki helyszín – Hatvan, Keszthely és Vásárosnamény – is bekapcsolódik a világkiállítás véráramába, de színes programfelhozatallal készül az egyedülálló összefogásról tanúbizonyságot adó Somogy Megyei Konzorcium is.

Hatvanban a Grassalkovich-kastélyban működő Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum várja a látogatókat. A világkiállítás évére nemzeti vadászati múzeumunk tárlatait a XXI. század kívánalmaival összhangban aktualizálták. Keszthelyen az egykori Festetics-kastélyban található Helikon Kastélymúzeum kötelékében működő tárlat öt földrész mintegy kétszáz vadfaja, valamint több száz trófea segítségével ismerteti meg a látogatókat a világ természeti kincseivel, valamint a vadászat, mint fenntartható természetvédelmi tevékenység fontosságával. A vásárosnaményi Hunor Hotelben található vadászati kiállítás Magyarország keleti szegletében egyedülálló módon mutatja be öt földrész vadászható fajait. A látogatók interaktív módszerek segítségével tudhatnak meg többet a kiállított vad élőhelyéről, előfordulásáról, valamint vadászatáról.

 

A HUNGEXPO-N zajló központi kiállítás mellett tehát számos fővárosi és vidéki helyszínen lesznek kulturális programok.

 

JEGYVÁSÁRLÁS