Megnyílt a világkiállítás társrendezvénye, a Négyesfogathajtó Eb

2021. 09. 01.
Ünnepélyes megnyitóval szerdán kezdetét vette a budapesti Kincsem Parkban a 12. FEI Négyesfogathajtó Európa-bajnokság, ami az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás társrendezvénye.

Kovács Zoltán kormánybiztos köszöntőjében emlékeztetetett: Magyarország 1971-ben sikeres vadászati világkiállítást szervezett, aminek célja az volt, hogy bemutassa a vadászathoz, a vadgazdálkodáshoz és többek között a lovaskultúrához kapcsolódó magyar és nemzetközi értékeket.

Ötven évvel később valami hasonlóra vállalkozunk: történelmi helyszínen megpróbálunk újra történelmet írni - hangsúlyozta, majd hozzátette: a Négyesfogathajtó Eb - ahogy 1971-ben - idén is részét képezi annak a rendezvénysorozatnak, aminek szervezése két éve folyamatban van.

A világkiállításhoz és az Európa-bajnoksághoz kapcsolódóan történelmi helyszínek is megújultak, hiszen az elmúlt két évben a HUNGEXPO újjászületett, a Kincsem Park pedig új épületekkel gazdagodott - közölte Kovács Zoltán.

„Egy a Természettel" - utalt a vadászati világkiállítás szlogenjére a kormánybiztos. „Ezzel fejezzük ki azt, hogy az emberi létezés elválaszthatatlan a természettől. Ahogy a vadászok a szarvastól, vagy a magyarok a lótól" - fogalmazott.

„A nemzetközi szövetség, a FEI 19. alkalommal bízott meg minket vb vagy Eb rendezésével. Ez a bizalom a lovas hagyományainknak, a szíves vendéglátásnak és elsősorban Magyarországnak szól. Szeretnénk tovább írni a történelmünket és felemelni a sportágat" - mondta Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke. „Minden készen áll a rajtra".

A 12 vb-aranyérmével minden idők legeredményesebb kettesfogathajtója hozzátette, az eseményt az idén áprilisban elhunyt Fülöp herceg emlékének ajánlják, aki 22 éven át irányította a FEI-t.

Fugli Károly, a nemzetközi szövetség (FEI) fogathajtó szakbizottságának elnöke felidézte, hogy Fülöp herceget 1964-ben választották elnöknek, akinek hathatós támogatásával a FEI felvette szakágai sorába a fogathajtást, majd Budapestnek ítélte az első Európa-bajnokságot. A magyar sportvezető beszéde végén megnyitotta az Eb-t.

Az ünnepséget a Magyar Honvédség központi zenekara vezette fel, majd a három fogathajtó stílus egyikét, a magyart ismertették és mutatták be. A fogatokat többek között olyan legendás világbajnok versenyzők hajtották, mint Bárdos György, Fülöp Sándor, Juhász László és Lázár Vilmos. A végén a híres hortobágyi hetesfogat húzta a küzdőtérre azt a kocsit, amelyet az 50 évvel ezelőtti megnyitón is használtak. Ezt követően vonultak be a mostani kontinensviadal tíz résztvevő nemzetének indulói, azaz a 43 hajtó és segédhajtóik.

Az Eb-n csütörtökön és pénteken a díjhajtást rendezik, szombaton a maratonhajtásra kerül sor, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a verseny.

Forrás: Egy a Természettel/MTI
További hírek
AEWA MOP8 Budapesten
AEWA MOP8 Budapesten

Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 2022. szeptember 26. és 30. között az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) részes feleinek 8. találkozója (MOP8).

2022. 09. 21.