Madárodúkat helyezett ki a Körös-Maros Nemzeti Park

2020.11.21.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság is részt vesz az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda madárodú kihelyezési programjában.

A nemzeti park munkatársai a rendelkezésükre bocsátott madárodúkat és –etetőket a védett területek szomszédságában fekvő települések iskolásai és óvodásai közreműködésével helyezték ki.

Az akcióprogram keretében a nemzeti park munkatársa a Kétegyházi Román Nemzetiségi Általános Iskola és Óvoda nebulóinak tartott előadást az énekesmadarak természetben betöltött szerepéről, az odúban költő fajok igényeiről, továbbá a téli madáretetés gyakorlatáról. A kihelyezett madárodúk első tavaszi ellenőrzéséig még várniuk kell, de a madáretetőre érkező cinegék, tengelicek, őszapók első csapataiban már gyönyörködhetnek a gyerekek és a pedagógusok egyaránt.

Hasonló céllal keresték fel a Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpont munkatársai, illetve a nemzeti park egyik természetvédelmi őre a dévaványai Ványai Ambrus Általános Iskola diákjait és tanárait, akik a szakmai előadások után azonnal munkához láttak a madáretetők és a kis házikóra emlékeztető madárodúk kihelyezésének.

A madárodú kihelyezési programban országszerte összesen 3500 odút és 350 etetőt függesztenek ki az állami erdőgazdaságok, a vadászkamara és a nemzeti parkok részvételével.

A program célja, hogy a legkisebbek figyelmét is felhívjuk a minket körülvevő természet értékeire, valamint azok megóvására.

Forrás: Egy a Természettel/kmnp.hu