Kilencedik alkalommal rendezték meg a Festetics Trófeaszemlét

2020.09.12.
Videós tartalom

Szeptember 12-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg Keszthelyen a Festetics Trófeaszemlét, egybekötve a Vadászati Kultúra Ünnepével.

A megnyitón Bors Richárd, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója elmondta, a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Vadászati Múzeum – Vásárosnamény és Hatvan mellett – kiemelt helyszíne, a jövő évi Festetics Trófeaszemle pedig felvezető eseménye lesz a 2021. szeptember 25. és október 14. közti világkiállításnak.  

 

A központi rendezvénynek helyet adó HUNGEXPO felújítási munkálatai már a vége felé járnak – közölte Bors Richárd, majd hozzáfűzte: 2021 tavaszától több mint 70 ezer négyzetméternyi megújuló kiállítótér áll majd a különféle rendezvények rendelkezésére, hiszen a HUNGEXPO nem csak a világkiállítás miatt újul meg, például közvetlenül a világkiállítás előtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus otthonául is szolgál majd. 

 

A szakmai igazgató hangsúlyozta: a világkiállítás egyik legfontosabb eleme a központi magyar tárlat lesz. Ennek alapgondolata, hogy bemutassák, Magyarország ezeréves történelmének szerves és meghatározó része volt a természet tiszteletén alapuló vadászati kultúra és a vadgazdálkodás. A bemutató úgy vezeti majd végig az embert a Kárpát-medence elmúlt évezredén, hogy mindeközben megismerkedhetünk az egyes évszázadok kiemelkedő vadászati emlékeivel, módszereivel, és megjelennek a korszakok legendás vadászai is – tette hozzá Bors Richárd. 

 

A világkiállításon a hagyományos vadászati módok közül bemutatják az agarászatot, a solymászatot, a vadászíjászatot, valamint az elöltöltő puskákat – sorolta a szakmai igazgató. Elmondta, a programsorozatban kihangsúlyozzák, hogy büszkék lehetünk arra a tiszteletre és szemléletre, amit a hagyományos vadászati módokat gyakorló magyar vadászok tanúsítanak a vad és a természet iránt. 

 

Bors Richárd szerint a világkiállítás fő attrakciójának ígérkezik a hazai és nemzetközi trófeákat, preparátumokat is felvonultató, látványos diorámáknak helyt adó pavilon. Ez a kiállításrész egyben a biodiverzitás, a modern vadgazdálkodás bemutatását is célul tűzte ki, hiszen az egyik fő üzenet, hogy ma már nem lehet az élővilág egyensúlyát fenntartani az értő, egyben szakmai beavatkozás, azaz a vadászat nélkül. 

 

Az ünnepi beszédeket követően megnyitották a Vadászati Kulturális Egyesület képzőművészeti pályázatának legjobb alkotásaiból álló kiállítást. Ennek keretében Bors Richárd átadta az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás által alapított „Egy a Természettel 2021” különdíjat, amelyet Sándor Róbert érdemelt ki Lerohanás című grafikájával.

Forrás: Egy a Természettel