A világkiállítás rövidfilmjeit is díjazták a gödöllői természetfilm fesztiválon

2022. 05. 30.
A 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításra készült Ezeréves vadvízország megosztott első, a 10 Park Ezernyi Titka második, a Viza - egy óriáshal útja című alkotás pedig harmadik helyezést ért el a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, a Kárpát-medence Természeti értékei rövidfilm kategóriában.

Drexler Szilárd rendező és Kocsis Tibor producer műve, az Ezeréves vadvízország a lecsapolások előtti Magyarország élővilágát, és az ott élt emberek természethez való viszonyát mutatja be. A film készítői hazánk még megmaradt vízi vadonjai mellett ellátogattak a Duna-deltába is, ahol arra keresték a választ, milyen is lehetett az „ezeréves vadvízország”?

Tóth Zsolt Marcell rendező munkája, a 10 Park Ezernyi Titka című sorozat epizódjai egy-egy nemzeti parkba kalauzolják el a nézőket. A magyar természetfilmekben eddig ritkán látott jelenetek alkalmassá teszik a filmeket televíziós bemutatásra is: az egyes részek olyan széleskörűen járják körbe a védett élőhelyeket és az ott élő fajokat, amivel eddig kevés hazai természetfilm büszkélkedhet.

Szintén Drexler Szilárd rendező és Kocsis Tibor producer munkáját dícséri a Viza - egy óriáshal útja című rövidfilm. Az alkotás a Kárpát-medence vizeinek korábbi legjelentősebb halászzsákmánya, a viza ezeréves történetével eleveníti fel, miképp változott meg hazánk legnagyobb folyóinak természeti képe. A „viza útján” tárgyszerű képet kaphatunk folyóink évszázados változásairól, élővilágáról, és halászati módszereiről a honfoglalástól egészen napjainkig.

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon, amelynek elismeréseit a Gödöllői Királyi Kastélyban adták át, két szekcióban közel 1400 film versenyzett egymással.

Forrás: Egy a Természettel
További hírek
AEWA MOP8 Budapesten
AEWA MOP8 Budapesten

Magyarországon, Budapesten kerül megrendezésre 2022. szeptember 26. és 30. között az afrikai-eurázsiai vándorló vízimadarak védelméről szóló megállapodás (AEWA) részes feleinek 8. találkozója (MOP8).

2022. 09. 21.