Felavatták a tizenhetedik emlékerdőt

2020.10.09.

A végéhez közelít a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításhoz kapcsolódó emlékerdő-telepítési program, pénteken már a tizenhetedik erdőt avatták fel a Veszprém megyei Csehbánya közelében.

A Bakonyerdő Erdészeti Zrt. területén tartott ünnepségen Bors Richárd, a világkiállítást szervező iroda szakmai igazgatója az erdész szakma fontosságát hangsúlyozta, hiszen a szakemberek közös kincsünkre, egyben örökségünkre, a magyar erdőkre vigyáznak. Elmondta: Magyarország elkötelezett abban, hogy a szakma értékeit, ambícióit és sikereit is bemutassa a jövő évi világkiállításon.

A rendezvény egyik legfontosabb eleme a központi magyar tárlat lesz - közölte Bors Richárd, majd hozzátette: a látogatók megismerekdhetnek majd a Kárpát-medence elmúlt évezredének kiemelkedő vadászati emlékeivel, módszereivel, és megjelennek az egyes korszakok legendás vadászai is.

Kiemelte: a világkiállítás sikerének kulcsa a valós megoldásokat felmutató szakmaiság. Ennek erősítését szolgálja majd számos nemzetközi konferencia is, többek közt az a magyar kezdeményezésű szakmai seregszemle, amely napjaink legaktuálisabb vadgazdálkodási kérdéseire keres majd válaszokat.

A világkiállítással a cél a magyarországi turizmus fellendülésének elősegítése, valamint egy olyan országpromóció, amely a vadászati értékeken túlmenően hazánk természeti értékeit is bemutatja - hangsúlyozta Bors Richárd.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: az éghajlatváltozás kihívásait komolyan kell vennünk, ezért a kormány is kiemelt feladatának tartja az erdősítést, az erdők és élőviláguk megóvását. Hozzátette: minden egyes elültetett fa hozzájárul az élhetőbb környezethez, az egészségesebb levegőhöz és a talajvédelemhez.

Kiemelte: a kormány konkrét cselekvéssel is fellép a klímaváltozás káros hatásaival szemben, éppen ezért fogadta el idén februárban a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, amelynek része többek közt az illegális hulladéklerakók felszámolása és a folyók megtisztítása is.

Szintén a természet védelméhez kapcsolódik a kormány által indított országfásítási program, amelynek célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított területek - közölte Szentkirályi Alexandra.

Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel állítanak emléket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak, ennek köszönhetően összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte. Az emlékerdőket összesen 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetéből alakítják ki az erdészek.

A Csehbánya közelében ültetett, egy hektárnyi, kocsánytalantölgy vázra épülő elegyes emlékerdő tovább színesíti a Bakonyt, és még változatosabbá teszi növény- és állatvilágát.

A tizenhetedik emlékerdőt, valamint a szomszédságában elhelyezett emlékoszlopot Bors Richárd, Szentkirályi Alexandra, Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László, a Bakonyerdő Erdészeti Zrt. vezérigazgatója avatta fel, majd együtt egy fát is elültettek.

Forrás: Egy a Természettel