Élen járunk a vadászati hagyományok ápolása és a természetvédelem terén

2020. 11. 02.
Magyarország élen jár a világban a vadgazdálkodás, a vadászati hagyományok ápolása, természetes vizeink megóvása és a természetvédelem területén – hangsúlyozta az Érsekhalma külterületén található Hajósszentgyörgyön Gulyás Andrea.

Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda kiemelt ügyekért felelős igazgatója az emlékerdő-telepítési program tizenkilencedik állomásán, a Gemenc Zrt. területén tartott ünnepségen hozzátette: ezt a világkiállítás idei felvezető rendezvényein, valamint 2021-ben a központi rendezvényen és az azt kísérő vidéki eseményeken is egyértelművé kívánják tenni a látogatók számára.

Aki fát ültet, az bízik a jövőben, és hatékony lépéseket tesz egy fenntartható jövő felé – összegezte a 2019-ben indult emlékerdő-telepítési program célját Gulyás Andrea.

Csonka Tibor, a Gemenc Zrt. vezérigazgatója emlékeztetett: az elmúlt két évben átadták a Hajósszentgyörgyi Erdészeti Erdei iskolát, valamint felújították a vendégházat, amelyek az Országos Kékkör harmadik túraútvonala, az Alföldi Kéktúra nyomvonala mellett találhatók.

A fejlesztéseknek és a most átadott emlékerdőnek köszönhetően az erre kirándulók és a természetszeretők egyaránt találkozhatnak a világkiállítás és a fenntartható erdőgazdálkodás hazai sikertörténetével – fűzte hozzá.

Az emlékerdők telepítése is felhívja a figyelmet arra, hogy minden közösségnek megvan a lehetősége, ezzel együtt a felelőssége is, hogy aktívan részt vállaljon a természeti környezet megóvásában és gyarapításában – erről Dalvári Vince, az Agrárminisztérium Erdőgazdálkodási Főosztályának vezetője beszélt.

Elmondta, hogy a klímaváltozás elleni fellépés fontosságát felismerve az agártárca elindította Országfásítási Programját, hiszen a kormány célul tűzte ki, hogy az ország területének fával borítottsága 2030-ra elérje a 27 százalékot.

Az emléktábla leleplezése után Gulyás Andrea, Csonka Tibor és Dalvári Vince egy fát is elültetett.

Az avatáson rész vettek és szintén elültettek egy fát az érsekhalmi általános iskola diákjai, akik néhány nappal korábban a világkiállítást szervező iroda egy másik akcióprogramjának keretében hatvan madárodút és hat madáretetőt helyeztek ki a környék fáira, ezzel is megerősítve az ifjúság természetvédelmi elköteleződését.

Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel állítanak emléket a 2021-es „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak, így összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte. Az emlékerdőket összesen 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetéből alakítják ki.

Fekete dióval elegyített korai juhar és bibircses nyír csemeték alkotják azt az egy hektárnyi erdőt, amelyet a Gemenc Zrt. erdészei ültettek a jövő évi világkiállításhoz kapcsolódóan. Ezzel is fel kívánják hívni a figyelmet arra, hogy az állami erdőgazdaságok által végzett fenntartható erdőgazdálkodás a magyar erdők jövőjének záloga.

Forrás: Egy a Természettel
További hírek
87 éves Bodrogi Gyula
87 éves Bodrogi Gyula

Tortával köszöntötték Bodrogi Gyulát 87. születésnapja alkalmából az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgó, Kittenberger Kálmán életét bemutató film forgatásán. A felvételen csak olyanok vehettek részt, akik előzetesen PCR-teszten estek át és negatív lett az eredményük.

2021. 04. 15.