Az erdők turisztikai, természet- és klímavédelmi szerepet is játszanak

2020.08.27.

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás előkészítése során az erdők turisztikai, természet- és klímavédelmi szerepe miatt döntöttünk az emlékerdő-telepítési program megvalósítása mellett – hangsúlyozta Gulyás Andrea Szegeden.

A világkiállítást szervező iroda kiemelt ügyekért felelős igazgatója az emlékerdő-telepítési program tizenharmadik állomásán, a DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. területén tartott ünnepségen kiemelte: az erdészek munkája önzetlen alkotás a jövőért, hiszen szakmai tudásuk eredményét majd csak az unokáik fogják látni.

Az erdők sokoldalú hasznosítására való törekvés elengedhetetlen – mondta Gulyás Andrea, majd hozzáfűzte: az itt megtermelhető anyagi javak, valamint a nem anyagi jellegű szolgáltatások, turisztikai lehetőségek, természetvédelmi és klímavédelmi törekvések nélkülözhetetlenek a környezetünk és az emberek számára.

A kiemelt ügyekért felelős igazgató a 2021-es világkiállítással kapcsolatban emlékeztetett: a Hungexpo vásárközpontban, a kiállítás központi helyszínén Magyarország és a meghívott országok bemutatják, hogy mit gondolnak vadászatról, vadgazdálkodásról, erdőgazdálkodásról, horgászatról, természeti értékeikről és azok megóvásáról.

A 75 ezer négyzetméternyi kiállítási területen számos pavilon és önállóként is megálló kiállítás várja majd a szakmai és a civil érdeklődőket. A kiemelt programok között szerepel magyar és külföldi trófeakiállítás, a magyar vizek élővilága, hagyományos vadászati módok, és különböző nemzetközi szakmai konferenciák – sorolta Gulyás Andrea.

Az állami erdőgazdaságok egyenként körülbelül egy hektárnyi erdőtelepítéssel állítanak emléket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításnak, így összesen 22 hektárnyi erdő létesül országszerte.

A Csongrád-Csanád és Békés megyei állami erdőket kezelő DALERD Délalföldi Erdészeti Zrt. által telepített emlékerdő több mint 8000 csemetéből áll. A fő fafajként ültetett magyar kőris mellett kocsányos tölgy, mezei szil, mezei és korai juhar, valamint vadkörte elegyfafajok alkotják az emlékerdőt.

Forrás: Egy a Természettel