A székesfehérvári kórháznak gyűjtöttek a vadászok

2020.11.02.

Az "Egy a Természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítást szervező iroda támogatásával megvalósuló 2019-es jótékonysági vadászaton több mint kilencmillió forintot gyűjtöttek a vadászok a székesfehérvári Szent György Kórháznak, az adományozó okiratot november 2-án adták át a Fejér Megyei Kormányhivatal épületében.

A rendezvényen Kovács Zoltán kormánybiztos elmondta: a jótékonysági vadászat olyan demonstrációja a civil összefogásnak, ami nagyon ritka. Nemcsak szimbolikája, hanem tartalma miatt is kiemelten fontos a jövő évi „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szempontjából.

Magyarországon az egyik legerősebb civil szerveződést alkotják a vadászok, akik bebizonyították, hogy össze tudnak fogni egy olyan cél érdekében, ami túlmutat saját, szűkebb közegükön – hangsúlyozta Kovács Zoltán, majd hozzátette: a jótékonysági vadászati kezdeményezés jó példája a társadalmi felelősségvállalásnak is.

Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte: a vadásztársadalom korábban még egyszer sem tudott ekkora összeget juttatni egészségügyi intézménynek. Az ebből vásárolt eszközöket már tavasszal eljuttatták a kórháznak, azonban a koronavírus-járvány miatt az adományozó okirat átadására akkor nem kerülhetett sor.

Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója köszönetét fejezte ki a jótékonysági vadászat szervezőinek. Az összegből számos fontos orvostechnikai eszközt, szoftvert tudott vásárolni az intézmény újszülött- és gyermekosztálya, így például egy újszülött kori hallásszűrő készüléket, egy tizenkét-csatornás EKG készüléket – amely eddig a gyerek sürgősség osztályon nem volt -, kékfény lámpákat – amelyekkel a koraszülöttek besárgulását lehet kezelni. Emellett egy bakteriális fertőzést kimutató, ágy melletti tesztelésre alkalmas készüléket, úgynevezett „smart tester”-t, valamint vérnyomásmérő mandzsettákat, továbbá egy szívultrahangos készüléket egészítettek ki egy szoftverrel, amely a koraszülöttek szívfejlődési rendellenességét képes kimutatni.

2013 óta, minden év december 27-én rendezik meg a jótékony célú vadászatot, amelynek ötletgazdája és főszervezője Fejes László. Az eseményt eleinte csak Fejér megyében szervezték meg, 2019 óta azonban már az egész országra kiterjesztették. A vadászok és támogatók, vadásztársaságok, cégek, egyesületek és magánszemélyek regisztrációs díj befizetésével járulhatnak hozzá a célok megvalósításához. Az összegyűlt adományokat a szervezők gyermekek gyógyítására, orvosi műszerek vásárlására ajánlják fel.

A tavalyi programon az ország 19 megyéjében 1200 résztvevővel összesen közel 37 millió forintot gyűjtöttek össze.

2020-ban újabb szintet lép a jótékonysági vadászat, hiszen idén december 27-én már Szlovákiában, Romániában, Szerbiában és Szlovéniában is megrendezik.

Forrás: Egy a Természettel