Budapest

Az ötven évvel ezelőtti kiállítás fő helyszíne a HUNGEXPO volt, amely 2021-re megújulva ideális színtérként szolgál majd a kiállítás fő attrakciójának szánt, grandiózus, többnyelvű, nemzetközi vendégeket a világ minden tájáról felvonultató központi kiállítás otthonául. A vásárközpont Budapest szívétől 5 kilométerre, a repülőtértől 15 kilométerre található, több mint 35 hektáron, parkos környezetben, ahol a kiállítási felület meghaladja az 55 ezer négyzetmétert.

A HUNGEXPO környezete megújul, jelentősen megnő a zöld terület nagysága. Elsőként a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus látogatóit fogadja majd a korszerű, egyben a jelenleginél számottevően zöldebb terület. A fejlesztések okán a HUNGEXPO a világkiállítás után is képes lesz hasonlóan nagy presztízsű, nemzetközi rendezvények lebonyolítására.

A világkiállítás fő rendezvénye a többnyelvű központi magyar tárlat. A kiállításon való hivatalos részvételre Magyarország meghívását elfogadó külföldi országok saját standokkal mutatkozhatnak be. Az itt bemutatott kiállítási anyagok nagy része különböző múzeumokban talál majd otthonra a rendezvényt követően. A kiállítás 2021. szeptember 25. és október 14. között várja a hazai és nemzetközi érdeklődőket.

Budapesten kiemelt helyszín lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már az 1971-es rendezvényen is fontos színtér volt. A régi Vidámpark helyén 2021-re felépülő Pannon Parkban, a már javában készülő biodómban bemutatandó élővilág mellett a Kárpát-medence élővilágát, jellegzetes állatfajait bemutató, felújított kifutók is várják a látogatókat. Budapesten mindemellett a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Művészetek Palotájában, a Magyar Állami Operaházban és a Zeneakadémián is lesznek kulturális, illetve szakmai események.

Budapest, Magyarország

Gödöllői Királyi Kastély — Gödöllő

A gödöllői Grassalkovich-kastély Magyarország egyik legnagyobb barokk stílusú épülete. Története a 18. században veszi kezdetét, s azóta számos fontos történelmi személyiség megfordult az egykori királyi vadászterület központjául szolgáló vadászkastélyban. Többek között járt itt Mária Terézia, Kossuth Lajos, vagy I. Ferenc József és Sissi, azaz Wittelsbach Erzsébet magyar királyné is. A kastély emblematikus épülete a lovarda, amely Sissi királyné által vált híressé, akinek köztudottan kedvenc helye volt, s aki rajongott a lovakkal és kutyákkal történő falkavadászatért. A világkiállítás évében a gazdag történelmi múlttal bíró épületegyüttes szolgál majd otthonul a hagyományos vadászati módok, úgy mint a solymászat, agarászat, elöltöltő fegyveres vadászat és az íjászat számára. Ezek az évszázados tradíciókon alapuló tevékenységek nem csak a kastély zárt tereiben, hanem a szabadban, a közel 27 hektáros kastélyparkban is bemutatkoznak a nagyközönség számára.

2100 Gödöllő, Grassalkovich-kastély 5852

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum — Hatvan

A Grassalkovich-kastélyban működő vadászati múzeum 2014-től várja modern, egyben interaktív elemekkel tarkított programjaival a vadászat és a természet iránt érdeklődő látogatókat. A helyi szakemberek különféle állandó kiállítások során bemutatják például a vadászat történelmi és kulturális vonatkozásait, a halászat és horgászat fejlődését, a Kárpát-medence jellegzetes élőhelyeit, valamint vadfajait, jeles vadászíróink munkásságát, különös tekintettel a névadó Széchenyi Zsigmondra, akinek a tiszteletére személyes tárgyaiból rendeztek be szobát. A világkiállítás évére nemzeti vadászati múzeumunk tárlatai még inkább aktualizálva lesznek a 21. század kívánalmai szerint. A múzeum kollégái múzeumpedagógiai programjainkkal a vadászatot és vadgazdálkodást mint a törékeny természeti egyensúly egyik fenntartóját ismertetik meg a gyermekekkel és fiatalokkal. A helyszín 2021-ig több vadgazdálkodással kapcsolatos szakmai konferenciának is otthonául szolgál. 

3000 Hatvan, Thurzó utca 18.

Vadászati Múzeum — Keszthely

A Festetics-kastélyban található Helikon Kastélymúzeum kötelékében működő létesítmény öt földrész mintegy kétszáz vadfaja, valamint több száz trófea segítségével ismerteti meg a látogatókat a világ természeti kincseivel, valamint a vadászat mint fenntartható természetvédelmi tevékenység fontosságával. A tárlat részeit képzik például Windisch-Grätz herceg teljes egészében látható több száz darabos trófeagyűjteménye, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviái, avagy a kortárs Hidvégi Béla trófeagyűjteményének jelentős része. Mindemellett a látogatók megtekinthetnek különféle képző- és iparművészeti alkotásokat, látványos fegyvereket, festményeket, szobrokat, porcelánokat. Keszthely 2021-ben nem csak kulturális és ismeretterjesztő központként, hanem a Szarvasbőgő Európa-bajnokság fontos helyszíneként is megjelenik majd.

8360 Keszthely, Pál utca 1.

Vadászati Kiállítás — Vásárosnamény

A szóban forgó tárlat Magyarország keleti szegletében egyedülálló módon, közel 600 négyzetméteren mutatja be öt földrész vadászható vadjait. A látogatók interaktív módszerek segítségével tudhatnak meg többet a kiállított vad élőhelyéről, előfordulásáról, valamint vadászatáról. Az országhatár közelsége miatt a múzeum egyfajta kapocsként szolgál majd a felvidéki, kárpátaljai, partiumi és erdélyi magyarok edukációjával kapcsolatosan. 2021-re a kiállítás tovább bővül és a környék, pontosabban a Bereg vadvilágát és természeti értékeit ismerteti majd meg a látogatókkal. A múzeum berkein belül a régió, illetve a határon túli vadászok bemutatkozására is lehetőség lesz.

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.