Helyszínek

Budapest

Budapest, Magyarország

Az ötven évvel ezelőtti kiállítás fő helyszíne a HUNGEXPO volt, amely 2021-re megújulva ideális színtérként szolgál majd a kiállítás fő attrakciójának szánt, grandiózus, többnyelvű, nemzetközi vendégeket a világ minden tájáról felvonultató központi kiállítás otthonául. A vásárközpont Budapest szívétől 5 kilométerre, a repülőtértől 15 kilométerre található, több mint 35 hektáron, parkos környezetben, ahol a kiállítási terület meghaladja az 55 ezer négyzetmétert.

A HUNGEXPO környezete megújul, jelentősen megnő a zöldfelület nagysága. Elsőként a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus látogatóit fogadja majd a korszerű, egyben a jelenleginél számottevően zöldebb terület. A fejlesztések okán a HUNGEXPO a világkiállítás után is képes lesz hasonlóan nagy presztízsű, nemzetközi rendezvények lebonyolítására.

A világkiállítás fő rendezvénye a többnyelvű központi magyar tárlat. A kiállításon való hivatalos részvételre Magyarország meghívását elfogadó külföldi országok saját standokkal mutatkozhatnak be. Az itt felvonultatott kiállítási anyagok nagy része különböző múzeumokban talál majd otthonra a rendezvényt követően. A kiállítás 2021. szeptember 25. és október 14. között várja a hazai és nemzetközi érdeklődőket.

Budapesten kiemelt helyszín lesz a Fővárosi Állat- és Növénykert, amely már az 1971-es rendezvényen is fontos színtér volt. A régi Vidámpark helyén 2021-re felépülő Pannon Parkban, a már javában készülő biodómban bemutatandó élővilág mellett a Kárpát-medence flóráját és faunáját, jellegzetes állatfajait bemutató, felújított kifutók is várják a látogatókat. Budapesten mindemellett a Városligetben, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Szépművészeti Múzeumban, a Műcsarnokban, a Művészetek Palotájában, a Magyar Állami Operaházban és a Zeneakadémián is lesznek kulturális, illetve szakmai események.

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Vadászati Múzeum — Hatvan

3000 Hatvan, Thurzó utca 18.

A Grassalkovich-kastélyban működő vadászati múzeum 2014-től várja modern, egyben interaktív elemekkel tarkított programjaival a nevében megjelölt tevékenység és a természet iránt érdeklődő látogatókat. A helyi szakemberek különféle állandó kiállítások során mutatják be többek között a vadászat történeti és kulturális vonatkozásait, a halászat és horgászat fejlődését, a Kárpát-medence jellegzetes élőhelyeit, valamint vadfajait, jeles vadászíróink munkásságát, különös tekintettel a névadó Széchenyi Zsigmondra, akinek a tiszteletére személyes tárgyaiból rendeztek be egy szobát. A világkiállítás évére nemzeti vadászati múzeumunk tárlatai a 21. század kívánalmaival összhangban kerülnek aktualizálásra. A múzeum kollégái múzeumpedagógiai programjainkkal a vadászatot és vadgazdálkodást mint a törékeny természeti egyensúly egyik fenntartóját ismertetik meg a gyermekekkel és fiatalokkal. A helyszín 2021-ig több vadgazdálkodással kapcsolatos szakmai konferenciának is otthont ad. 

Vadászati Múzeum — Keszthely

8360 Keszthely, Pál utca 1.

Az egykori Festetics-kastélyban található Helikon Kastélymúzeum kötelékében működő létesítmény öt földrész mintegy kétszáz vadfaja, valamint több száz trófea segítségével ismerteti meg a látogatókat a világ természeti kincseivel, valamint a vadászat mint fenntartható természetvédelmi tevékenység fontosságával. A tárlat részeit képzik például Windisch-Grätz herceg teljes egészében látható több száz darabos trófeagyűjteménye, Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán relikviái, vagy a kortárs Hidvégi Béla trófeagyűjteményének jelentős része. Mindemellett a látogatók megtekinthetnek különféle képző- és iparművészeti alkotásokat, látványos fegyvereket, festményeket, szobrokat, porcelánokat.

Vadászati Kiállítás — Vásárosnamény

4800 Vásárosnamény, Szabadság tér 25.

A szóban forgó tárlat Magyarország keleti szegletében egyedülálló módon, közel 600 négyzetméteren mutatja be öt földrész vadászható vadjait. A látogatók interaktív módszerek segítségével tudhatnak meg többet a kiállított vad élőhelyéről, előfordulásáról, valamint vadászatáról. Az országhatár közelsége miatt a múzeum egyfajta kapocsként szolgál majd a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyarok edukációjával kapcsolatosan. 2021-re a kiállítás tovább bővül és a környék, pontosabban a Bereg vadvilágát és természeti értékeit ismerteti majd meg a látogatókkal. A múzeum berkein belül a régió, illetve a határon túli vadászok bemutatkozására is lehetőség lesz.