A héten újabb rangos korongvadász-versenyt rendeznek Magyarországon

2019. 11. 06.
Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16. korongvadász-világbajnokságnak, amelyen 153 tagú magyar csapat indul.

Csütörtökről vasárnapig Galgamácsa és környéke ad otthont a 16. korongvadász-világbajnokságnak, amelyen 153 tagú magyar csapat indul.

Az esemény szerdai sajtótájékoztatóján a domonyvölgyi Lázár Lovasparkban a rendező Magyar Vadászlövészek Egyletének elnöke, Magyar Csaba kiemelte, hogy a Pilisi Parkerdő egyrészt nagyon színvonalas helyszín, másrészt pedig remek partner. Hozzátette, igyekeznek minél jobban népszerűsíteni a sportágat, ezért rendkívül hasznos, hogy a világbajnokság része az „Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás programsorozatnak.

Kovács Zoltán kormánybiztos elmondta, jelentős érdeklődésre számít a négy nap során. Hangsúlyozta: kiemelt fontosságúak a nemzetközi sportesemények, ezért a magyar kormány minden rendezést támogat, amellyel segíthet a magyar sportolóknak és a nemzetközi sportszervezeteknek, illetve elősegítheti, hogy minél jobban megismerjék Magyarországot a világon.

Kovács elárulta, hogy 2021-ig további tíz sportlövészettel kapcsolatos nemzetközi eseményt támogat a kormány.

Jean Francois Pálinkás, a Nemzetközi Korongvadász Szövetség (FITASC) elnöke kijelentette, Magyarország nagyon fontos helyszín a sportáguk számára, hiszen számos alkalommal rendeztek már itt nagy versenyeket. Mint mondta, szerinte a magyarok kiváló szervezéssel ezúttal is remek házigazdáknak bizonyulnak. Emlékeztetett, hogy a 2017-es világbajnokságot is Galgamácsán rendezték, ahol korábban Európa-bajnokságra és Magyar Nagydíjra is sor került már.

Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a magyar erdészek eddigi munkájának is komoly elismerése, és immár hagyomány, hogy Galgamácsán és környékén rendezik a szakág világbajnokságát. Hozzátette, örömükre szolgálna, ha jövőre, és 2021-ben is házigazdái lehetnének a vb-nek.

„Ezúttal is igyekszünk úgy lebonyolítani a versenyt, hogy minél kisebb kár érje a parkerdőt, a természetet” – szögezte le.

A FITASC Compak Sporting világbajnokság gyorsított korongvadász-verseny, amelyen az indulóknak egyrészt életszerű szituációkban kell bizonyítaniuk fegyverhasználati jártasságukat, másrészt napi ötven, vagyis négy nap alatt kétszáz korongot kell lőniük.

Egy versenyző egy nap tíz lőállásból teljesíti az ötven korongot. A galgamácsai világbajnokságon nyolc, egymástól elkülönülő pályarészen lőnek a résztvevők. A viadalon újdonságként kipróbálhatnak egy élőgalamb-lövészetet szimuláló sportágat, az úgynevezett szárnyas koronglövészetet.

A versenyre a világ 35 országából több mint 800 sportoló érkezik, a legnagyobb létszámú a magyar csapat lesz 153 versenyzővel. Az indulók között lesz az egyaránt világ- és Európa-bajnok Jéri Tamás és Szerdahelyi András, valamint a kontinensbajnok koronglövő Varga András.

Magyar Csaba reményét fejezte ki, hogy a magyarok egyéniben és csapatban is dobogóra állhatnak vasárnap.

Forrás: MTI
További hírek
87 éves Bodrogi Gyula
87 éves Bodrogi Gyula

Tortával köszöntötték Bodrogi Gyulát 87. születésnapja alkalmából az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás jegyében forgó, Kittenberger Kálmán életét bemutató film forgatásán. A felvételen csak olyanok vehettek részt, akik előzetesen PCR-teszten estek át és negatív lett az eredményük.

2021. 04. 15.